Selecteer een pagina

nieuws

COVID-19 kindcheck in IJsselland: opvoeden in coronatijd is zwaar

door | 19 maart 2021

Veel ouders in de GGD-regio IJsselland ervaren de opvoeding van hun kinderen in coronatijd als zwaar, vergeleken met de periode daarvoor. Tijdens de schoolsluiting in januari had een groot deel van de ouders last van stress. Daarnaast zagen zowel ouders als kinderen ook positieve kanten aan de lockdown, zoals meer rust in de agenda en meer tijd voor het gezin.

 

Die conclusies trekt de GGD IJsselland (regio Zwolle) na een onderzoek onder ouders tot 12 jaar met behulp van de COVID-19 kindcheck, de vragenlijst die in oktober door een groep kinderartsen (1) werd ontwikkeld en op dvk-opinie.nl werd gelanceerd. Doel van de vragenlijst is om lichamelijke en psychische problemen bij kinderen als gevolg van de coronamaatregelen vroegtijdig op te sporen. De lijst wordt ondersteund door de AJN en de NVK.

 

Groot aantal reacties
Ruim 12.000 ouders reageerden op de oproep van GGD IJsselland om de vragenlijst gebaseerd op de COVID-19 kindcheck in te vullen. Het onderzoek vond plaats in de tweede helft van januari, toen de scholen nog dicht waren. GGD IJsselland was verrast over het grote aantal reacties. “Het geeft aan dat het onderwerp ontzettend leeft onder ouders”, aldus GGD IJsselland.

De COVID-19 kindcheck gaat na hoe kinderen zich voelen, of ze last hebben van stress door de coronamaatregelen, of ze vrienden en vriendinnen vaker spreken of juist niet, en of ze meer of juist minder zijn gaan bewegen.

Voor ouders is de lijst onder meer aangevuld met de vragen hoe beleeft het gezin de coronatijd, hoe ervaren de ouders de opvoeding en voelen ouders zich voldoende gesteund. De COVID-19 kindcheck kan gebruikt worden door artsen tijdens het consult, maar ook door andere zorgprofessionals en instanties.

 

‘Opvoeden in coronatijd is zwaar’
Van de responderende ouders in de regio IJsselland gaf 40 procent aan de opvoeding in coronatijd zwaar te vinden in vergelijking met de periode ervoor. Thuiswerken terwijl de kinderen ook thuis aanwezig zijn, en het zelf niet kunnen bieden wat het kind op onderwijsgebied nodig heeft, maken de lockdown zwaar of lastig.

Ongeveer eenderde van de ouders rapporteerde meer boosheid, verdriet of frustratie bij hun kinderen, onder meer omdat ze niet naar school konden. Driekwart van zowel ouders als kinderen ervaart ook positieve effecten van de lockdown, zoals meer rust in de agenda en meer tijd voor het gezin.

Een deel van de ouders geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning, maar 30 procent daarvan zegt niet te weten bij zie ze daarvoor moeten aankloppen.

 

Landelijk onderzoek
De ontwikkelaars van de COVID-19 kindcheck voeren momenteel een landelijk onderzoek uit naar de thema’s in de COVID-19 kindcheck. De ontwikkelaars roepen artsen, andere zorgprofessionals en zorginstanties op om de vragenlijst ook te gebruiken en, als dit grootschalig gebeurt, de resultaten met hun te delen.

Op landelijk niveau wordt door de overheid gewerkt aan een Deltaplan Jeugd om jongeren sterker uit deze crisis te laten komen.

 

Naar de COVID 19 kindcheck

Naar het onderzoek van GGD IJsselland
 

(1) Ontwikkelaars COVID-19 kindcheck:

dr. Brita de Jong-van Kempen, Medisch Centrum Leeuwarden; drs. Anne van Els, drs. Wendela Leeuwenburgh-Pronk en dr. Machtelt Bouwman, Amsterdam UMC-Emma Kinderziekenhuis; drs. Birgit Levelink, Maastricht UMC; dr. Karolijn Dulfer en prof.dr. Koen Joosten, Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Gerelateerd:

Leerkrachten, houd alstublieft de kinderen in beeld!

blogToch de scholen weer dicht, ook het basisonderwijs. En zelfs het speciaal basisonderwijs, waar de kinderen zitten met extra behoefte aan zorg en aandacht. Het zal nodig zijn, dacht ik aanvankelijk, toen ik mijn kinderen ophaalde op een druk schoolplein. Kennelijk...

Sluit de scholen alleen als niets anders helpt

opinieNet als het virus laait ook de discussie over een landelijke scholensluiting telkens weer op. Vorige week ging het over een week extra kerstvakantie met thuisonderwijs voor alle scholieren, om zo de landelijke besmettingscijfers flink terug te dringen. De...

‘Artsen, doe de COVID19 kindcheck’

nieuws Kinderartsen publiceren vragenlijst [pdf] voor in de spreekkamer Kinder- en jeugdartsen roepen andere artsen op om tijdens ieder consult na te gaan welke gevolgen kinderen ondervinden van coronamaatregelen. Zo komen (kwetsbare) kinderen met lichamelijke en...

Alle hens aan dek voor een open toekomst voor ieder kind

opinieKinder- en jeugdartsen doen een maatschappelijke oproep Niet het virus zelf, maar de strijd ertegen treft kinderen hard. Wereldwijd, maar ook in Nederland, blijkt uit een analyse van kinder- en jeugdartsen. Een deel van de schade is te voorkomen als er meer...

Kinder- en jeugdartsen: voorkom onnodige COVID-schade

nieuwsKinder- en jeugdartsen doen vandaag een oproep aan alle artsen, hulpverleners en maatschappelijke organisaties om op te komen voor de belangen van kinderen in de COVID-19-crisis. Het virus zelf is mild voor kinderen, maar de strijd ertegen raakt ze hard, stellen...

Hoe veilig is de virtuele school?

blogSprinter Usain Bolt zou er trots op zijn geweest. Na hun sluiting begin maart tuigden de Nederlandse scholen binnen enkele dagen een compleet online onderwijssysteem op. Een prestatie van formaat! Als ouder van twee kinderen van 8 en 6 was ik ongelooflijk blij dat...

Kwetsbare kinderen: buiten beeld en geen escape

blogIk ben kinderarts en jeugdarts, maar ik zie in mijn werk bijna geen kinderen meer. In verband met corona spreken we in het Medisch Centrum Leeuwarden ouders en kinderen voornamelijk via de telefoon in plaats van in de polikliniek. Thuis zie ik mijn twee dochters...